Geschiedenis Veyboard

De geschiedenis van het Veyboard

Een prima bron waarin het verre verleden in hoofdlijnen staat samengevat is 'Geschiedenis toetsenbord (geschreven in 1992)' dat elders op deze site staat. Een fantastische Nederlandse uitvinding – uit 1982 – liep na een vliegende start vast op een heel weerbarstige nieuwe ontwikkeling, namelijk die van de PC. De heel sterke niche van kleine en grote 'typekamers' in met name bedrijven (zoals Holland Signaal), ministeries in Den Haag, en organisaties zoals het Institute of Social Studies waar Henk Thomas in 1985 de Velotype toen heeft geïntroduceerd, was binnen enkele jaren - omstreeks 1990 - helemaal aan het verdwijnen.

Voor individuele gebruikers gold dat de overstap én naar de PC die toen pijlsnel populair werd én naar een ander toetsenbord teveel van het goede was. De PC trok alle aandacht en daarmee verdween de vraag in al die organisaties maar ook van individuele gebruikers. De cursussen die voor die tijd op heel wat plaatsen werden gegeven hielden op, en een moderne interactieve leermethode voor zelfstudie zoals bijvoorbeeld op de markt kwam om 'blind' te leren typen ontbrak. Over de laatste activiteiten van het toenmalige bedrijf SSI was eind 1990 het doek gevallen. Daarna nam softwarebedrijf IBAS de boedel over en in samenwerking met TNO en dezelfde deskundigen uit de tachtiger jaren kwam een doorstart tot stand samen met Veyboard International.

Veyboard

Na een stille periode van ruim tien jaar duurt het dan tot 2001 voor het eerste Veyboard uitkomt, omdat het ontwerpen van software die downloadable zou zijn nog heel wat voeten in de aarde had. Inmiddels moest ook een geheel nieuwe verkenning van de vraag uit de markt naar 'lettergreeptypen' plaatsvinden. De nieuwe opleiding voor schrijftolken aan de Hogeschool Utrecht, die getrokken werd door een ervaren docente, was de eerste - weliswaar heel kleine - 'niche' waar alle aandacht op werd gericht.

Uiterlijk lijkt dit Veyboard dan nog erg veel op zijn voorloper de Velotype. De grijze metalen kast en de indeling van de toetsen van de Velotype zijn nagenoeg hetzelfde, alleen de tekstregel is verdwenen en het logo is na heel wat testen geworden: Veyboard (geen 'keyboard' maar met de verwijzing naar de uitvinders van Velotype met een 'V'). Ook de werking van het Veyboard is hetzelfde als die van de Velotype. Het grote verschil is echter dat het Veyboard een toetsenbord is dat gebruikt kan worden op elke (Windows) PC, terwijl de benodigde software beschikbaar is door downloaden (eerst nog van een cd, spoedig daarna via de website). Dit maakt het Veyboard veel veelzijdiger dan de Velotype (een stand-alone tekstverwerker).

De tweede versie van het Veyboard die in 2005 uitkomt, wijkt uiterlijk aanzienlijk af van de eerste. De grote en zware metalen kast is vervangen door een veel kleinere en lichtere, kunststof kast. Om de kleinere kast toch stabiel op schoot te kunnen gebruiken is een uitklapbare beugel toegevoegd. Ook technisch is er verbetering. De seriële kabel naar de PC is vervangen door een USB kabel. Omdat de USB kabel ook voeding kan leveren, is de aparte voedingskabel vervangen. Hoewel deze tweede versie duidelijk een verbetering was, was er ook veel kritiek van de gebruikers. Vooral de kleurstelling (grasgroen met een fel oranje beugel) kon de (veelal professionele) gebruikers niet bekoren. Ook kon de inmiddels alweer verouderde software niet optimaal gebruik maken van de nieuwe USB mogelijkheden. De gebruikers moesten nog steeds een seriële poort selecteren en de procedure voor het ontkoppelen en weer aankoppelen van het Veyboard was erg foutgevoelig.

Aanpassingen Veyboard

De USB problemen werden pas in 2008 opgelost met een nieuwe softwareversie. In 2009 werd de felgekleurde kast vervangen door een antraciet grijze kast met een zilverkleurige beugel. In 2010 is de software aangepast om het gebruik van sneltoetsen en functietoetsen eenvoudiger te maken. Tegelijk werd besloten om de  optimale ergonomie van 'de vlinder' te blijven combineren met een apart intelligent functietoetsenblok.

Omdat het ontbreken van een moderne leermethode destijds een hoofdoorzaak was van het mislukken van Velotype, werden gedurende een aantal jaren alle middelen aan tijd en geld ingezet om dit op te lossen. Samenwerking met De Griffel had eerst 'Met Veyboard aan de slag' als resultaat in 2007, gevolgd door 'Getting started with Veyboard' in 2011. Uit deze samenwerking resulteerde vervolgens in 2012 een VeyboardBooster, een softwareprogramma dat het mogelijk maakt individuele wensen van een gebruiker – ten aanzien van versnellingen, macro’s,  jargon van afzonderlijke klantgroepen en zelfs een 'eigen taal' – te realiseren.

Henk Thomas

Poll

Wat vind je van onze vernieuwde website?