Een showbizzquiz met een schrijftolk

Logo Tolknet ‘Hoeveel dochters heeft Robert ten Brink?’

Een bewoonster van verpleeghuis De Sterrenlanden in Dordrecht, zit in een rolstoel en hoort nauwelijks iets ondanks haar Cochleair Implantaat. Vandaag is ze voor het eerst mee naar de showbizzquiz met tien andere bewoners. In een knusse huiskamer drinken ze thee en koffie en worden er koekjes en chocolaatjes uitgedeeld. Ondertussen stelt activiteitenbegeleidster Debbie de vragen van de showbizzquiz.

Groot scherm
Deze keer is het drukker dan anders, vanwege het bezoek van twee medewerkers van Tolknet, een fotograaf, Anja van Stichting Plotsdoven én een schrijftolk. Alle vragen, antwoorden en alles waar tussendoor over wordt gepraat, wordt door schrijftolk Inge getypt. De bewoners kunnen vervolgens alle tekst meelezen op een groot scherm waarop wordt geprojecteerd. Vlak naast de schrijftolk zit de slechthorende bewoonster, die als enige binnen deze groep gehoorondersteuning nodig heeft. Zij kan vandaag wat er gezegd wordt op een laptopscherm meelezen.

Niet horen, wel lezen
De meeste quizzers zitten in een rolstoel, een enkeling loopt met een rollator. Behalve één mevrouw hebben de ouderen een opvallend goed gehoor. Op de vraag van Debbie of iedereen de tekst zo goed kan zien, antwoordt een slechtziende deelneemster dat ze het niet goed kan lezen. Een andere bewoner daarentegen, zegt het prima te kunnen lezen. Debbie: ‘Hoeveel kinderen heeft Robert ten Brink?’. ‘Al sla je me dood!’ antwoordt hij lachend. Net zoals op de rest van de vragen. Hij vindt het nogal komisch om zijn eigen tekst op een groot scherm terug te lezen.

Sociale activiteiten
‘Weet jij waar Henny Huisman is geboren?’, vraagt Debbie aan een andere bewoner. ‘In een paardenstal.’ ‘Leuk hoor!’ De volgende vraag gaat over Ted de Braak. ‘Wat is zijn handelsmerk? Het antwoord is al een paar keer voorgezegd, maar een reactie van de slechthorende bewoonster komt er niet. Naar sociale activiteiten gaat zij eigenlijk nooit meer. ‘Activiteiten zijn aan haar niet besteed omdat ze het vanwege haar gehoorbeperking niet kan volgen en vaak erg vermoeid is.’ Behalve vandaag. Na een uur quizzen, zit ze er nog opvallend alert en wakker bij.

Hoewel ze het concept van de quiz niet helemaal lijkt te begrijpen en af en toe een beetje afwezig is, leest ze continue mee op het laptopscherm. Tussendoor vraagt ze de schrijftolk opeens of ze ook niet bij haar op de afdeling kan komen. Normaal gesproken moet men in haar oor schreeuwen om verstaanbaar te zijn. Een schrijftolk heeft ze nog nooit eerder meegemaakt. Als haar wordt gevraagd wat ze er van vindt, antwoordt ze ‘Ja, ik vind het hartstikke fijn! Ik ben altijd de enige die het niet zo kan volgen.’

Ervaringsdeskundige
Volgens Anja Korten, al twaalf jaar lang vrijwilliger bij de Stichting Plotsdoven, is de middag nu al geslaagd. ‘Al is er maar één persoon bij die baat heeft bij een schrijftolk, dat is zo mooi!’ zegt ze stralend. Zelf ontdekte ze schrijftolken nadat ze 13 jaar geleden plotsdoof werd. Ze vertelt de bewoners kort over haar eigen ervaring met een schrijftolk. Meestal zet ze die bij vergaderingen in, maar vanavond probeert ze het ook eens bij een training.

Schrijftolkproeverij
In maart, april en mei konden bewoners van verschillende locaties van zorginstelling Spectrum in Dordrecht bij diverse groepsactiviteiten kennismaken met een schrijftolk. Deze kennismaking is bedoeld om slechthorende bewoners te laten ervaren dat het inzetten van een schrijftolk ertoe kan bijdragen dat je weer actief kunt deelnemen aan activiteiten, ook als je minder hoort! De Schrijftolkproeverij is een samenwerking tussen Het Spectrum, Stichting Tolknet, Stichting Plotsdoven, de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) en de Nederlandse Schrijftolken Vereniging (NSV).

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Stichting Tolknet, Janieke Gritter mail: j.gritter@tolknet.nl

 

 

 


Bron: Tolknet