De schrijftolk

Hoe werkt een schrijftolk?
Een schrijftolk typt met een speciaal toetsenbord, daarbij zijn er twee opties: een Veyboard (rechtse foto) of een Velotype Pro toetsenbord (linkse foto). Alles wat er wordt gezegd, wordt door de schrijftolk hierop ingetypt. Op dit toetsenbord typt de schrijftolk lettergrepen in en geen losse letters, hierdoor kan de schrijftolk de Het Velotype Pro toetsenbordspreeksnelheid bijhouden. Afhankelijk van de spreeksnelheid tyVeyboard Donkergrijspt de schrijftolk letterlijk of samengevat in wat er wordt gezegd. Het toetsenbord waarop alles wordt ingetypt, is gekoppeld aan een laptop, waarop de tekst verschijnt. Een dove of slechthorende persoon kan op de laptop alles lezen wat er gezegd wordt, en ook door wie het gezegd wordt. Zo wordt communicatie tussen de dove of slechthorende en de horende vergemakkelijkt.

Een bijkomend voordeel is dat men tijdens een les of gesprek zelf ook aantekeningen kan maken zonder iets te hoeven missen, aangezien de tolktekst voor langere tijd in beeld blijft staan. Er wordt door de schrijftolk bovendien informatie doorgegeven zoals bijvoorbeeld gelach en stemverheffingen. Ook omgevingsgeluiden worden zoveel mogelijk weergegeven, omdat deze bepalend zijn voor de sfeer. De schrijftolk houdt bij het tolken zoveel mogelijk rekening met de wensen van de klant. Als de klant bijvoorbeeld liever een ander lettertype of een andere achtergrondkleur wil op het beeldscherm van de laptop is dit geen probleem.

Voor wie is een schrijftolk geschikt?
Een schrijftolk is met name geschikt voor dove, slechthorende of doofblinde mensen die niet gebarenvaardig zijn. Dat is vaak vooral het geval bij mensen met een auditieve beperking die pas op latere leeftijd is ontstaan. De enige voorwaarde om een schrijftolk in te kunnen zetten, is dat men Nederlands moeten kunnen lezen. Een schrijftolk is een professionele schakel in de communicatie, waardoor men weer gesprekken zonder moeite kan volgen, in allerlei situaties.

BijlageGrootte
NSV_flyer_2016.pdf1.17 MB