Voorlichtingsfilm Zie? Zo! beschikbaar op DVD

Foto van stapeltje Zie?Zo! DVD'sDoven en slechthorenden hebben recht op een tolk, maar slechts een handjevol vindt de weg ernaartoe. De voorlichtingsfilm Zie? Zo! brengt daar verandering in. In 2010 is de lancering van de film geweest. Zie? Zo! is een initiatief van toenmalig student schrijftolk Gertie van der Velden, in samenwerking met de Nederlandse Schrijftolken Vereniging (NSV). Je kunt de voorlichtingsfilm Zie? Zo! via deze link bestellen (klik hieronder op 'lees verder').

De film Zie? Zo! geeft informatie over het aanvragen van een tolk, uitleg over de schrijftolk en laat tolkgebruikers aan het woord. Initiatiefneemster Gertie van der Velden las in een artikel over Tolknet (Woord & Gebaar, juni 2009) dat 21.000  doven en slechthorenden recht hebben op een tolk. "Maar slechts 4.000 maken gebruik van deze voorziening", zegt Van der Velden. Ze hield een enquête onder 130 doven en slechthorenden. "Daaruit bleek dat de meesten niet wisten hoe ze een tolk moesten aanvragen."

Het beroep schrijftolk komt in beeld in de DVD Zie? Zo! De schrijftolk is relatief onbekend binnen de tolkvoorziening. Eén op de tien Nederlanders heeft een verminderd gehoor. Het exacte aantal doven en slechthorenden is onbekend, maar groeit door onder andere het gebruik van de iPod en harde muziek in discotheken. In Nederland zijn slechts 73 gecertificeerde schrijftolken en 25 studentschrijftolken.

Van der Velden: "Doof worden kan iedereen op elk moment overkomen. Mensen die op latere leeftijd hun gehoor verliezen, beheersen wel het Nederlands, maar geen gebarentaal. Voor die groep is een schrijftolk ideaal, want deze zet het gesproken woord om in getypte tekst/schrift."

Heeft u als organisatie interesse in deze DVD, dan kunt u de DVD bestellen via deze link, dan versturen wij tot maximaal 3 exemplaren naar u toe!