Een documentaire over Plotsdoven: Vergeten Geluiden

Poster van de DVD: Vergeten GeluidenDoof! En nu? Accepteren dat je een deel van jezelf hebt verloren duurt een leven lang. Maar het leven gaat verder en andere vormen van communicatie dienen zich aan. De twee hoofdpersonen in deze documentaire (bestel hem hier) hebben zeer verschillende belevingen van hun beperking. Cor valt op zijn 14de met zijn fiets en ontwaakt doof uit zijn coma. Hanneke verliest haar gehoor op haar 23ste na een mislukte operatie (klik hieronder op 'lees verder'). Na jaren zoeken naar een oplossing krijgt Hanneke op haar 54ste een Cochleair Implantaat, terwijl Cor er vrede mee heeft dat hij nog steeds doof is. In de film leggen de twee hun ervaringen naast elkaar tijdens een kunstproject waarvoor Cor een belevingsgedicht schrijft en Hanneke een schilderij maakt.

Een film over zintuiglijke beleving; doorgaan en obstakels overwinnen; het verleggen van je grenzen en het leren leven met een opgelegde identiteit. Vergeten Geluiden laat zien hoe het is om je gehoor te verliezen. Studenten Harm Rieske en Roxanna Booms hebben de documentaire die zij regisseerden voor hun master Film Studies in eigen beheer uitgebracht op dvd.

Via haar tweede studie Gebarentaalwetenschap kwam Booms in aanraking met doven. In 2009 verdiepte ze zich samen met Rieske in deze wereld tijdens de research voor een documentaire. Uiteindelijk kwamen ze op het idee om een film te maken over plotsdoven, mensen die in korte tijd hun gehoor verliezen. Harm Rieske en Roxanna Booms maken deze film tijdens hun master Film Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

In september 2009 beginnen ze met research en het schrijven van een filmplan. Via Roxanna haar tweede studie, Gebarentaalwetenschap, verdiepen de twee zich in de wereld van Doven. De spanning voor de onderwerp ligt voor hen in de grens tussen wel of niet horen. Zodoende komen ze uit bij Plotsdoven; mensen die in korte tijd hun gehoor verliezen. Op zoek naar mensen die hun verhaal willen vertellen, komen ze terecht bij de Stichting Plotsdoven. Uiteindelijk komen de makers in contact met Cor Toonen en Hanneke Verkade. Twee mensen die op hun eigen wijze blijven vechten om zo goed mogelijk om te gaan met hun beperking. De basis is gelegd. De inspirerende lessen in deze fase worden gegeven door Wilberry Jakobs, Margje de Koning en Judith Tromp.

Vergeten Geluiden is één van de vier projecten die bij de pitches eind 2009 wordt uitgekozen om verwezenlijkt te worden. Nu beginnen de spannende en volle draaidagen, waaronder de presentatie van Cor en Hanneke hun kunstproject op het festival Lust voor het Oog. Het duo is begeleid door Wilberry Jakobs en tijdens de opnames en montage bijgestaan door Tom van Klingeren, Pieter Manders en Hannus Taken.

Om een DVD te bestellen kunt u een e-mail sturen naar plotsdoof@gmail.com. Vermeld hierin uw naam, volledige postadres en het aantal DVD's die u wilt bestellen. Wij zullen u dan onze bankgegevens sturen. Zodra wij de betaling binnen krijgen sturen we de DVD naar u toe. De DVD kost 15euro inclusief verzendkosten. (Het tarief voor EU landen buiten Nederland is 16,50.)

Extra's
Verwijderde Scènes (NL ondertiteld)
Gedichten van Cor
Postkaart: Kleurig Doof
Trailer
Achter de schermen: Hoe klinkt een fietsbotsing?

Specificaties
Ca. 30 minuten
PAL – 16:9 – Kleur
Documentaire
Nederlands
Nederlands en Engels ondertiteld