Persbericht: Een tolk, wat nu?

Soesterberg 7 juli 2010 - Het inzetten van een tolk roept regelmatig vragen op. Iemand die voor het eerst te maken krijgt met een tolk gebarentaal of een schrijftolk weet vaak niet hoe hij daarmee om moet gaan. Er zijn vanaf nu gratis tips te downloaden vanaf de website van Stichting Tolknet. Bij deze tips zitten twee versies, één voor horende mensen en één voor doven of slechthorenden. Tolknet krijgt signalen dat er onduidelijkheid is bij het (voor de eerste keer) inzetten van een tolk. Hoe ga je eigenlijk om met een tolk bij een gesprek of vergadering?

Er is een handig overzicht met tips, dit is gebaseerd op ervaringen van tolkgebruikers én horende mensen die vaker met een tolk te maken hebben. In dit overzicht staan do’s en dont’s bij het inzetten van een tolk. Bijvoorbeeld: ‘Vertalen doet u samen’, ‘Kledingkeuze’ en ‘Praat zoals altijd’. De ene helft van de tips is voor tolkgebruikers en gaat over de samenwerking met een tolk. De andere helft van de tips is voor horende mensen die (nog) niet bekend zijn met het inzetten van tolken. Download de do’s en dont’s voor tolksituaties vanaf www.tolknet.org en stuur ze door of deel ze uit.

Vreemde reacties

Eva Westerhoff communicatiemedewerker bij Tolknet, doof en fervent tolkgebruiker, maakt regelmatig mee dat mensen vreemd reageren als zij een tolk meeneemt. ”Mensen gaan dan raar praten, omdat ze denken dat ze dan beter te verstaan zijn. Dat helpt echt niet, want ik ben immers doof. Daarom neem ik een tolk mee. Mensen moeten spreken op een manier zoals ze dat normaal ook doen. Als ze te hard of te zacht praten dan zegt de tolk  daar wel iets van. Bij een vergadering of cursus wordt er weleens door elkaar gepraat. De tolk kan onmogelijk  meerdere mensen tegelijk verstaan en alles tolken. Een tolk grijpt dan in. Met de tips kan ik mensen van te voren inlichten en hoef ik minder uit te leggen.”

Over Tolknet

Tolknet is een landelijke organisatie waar doven en slechthorenden terecht kunnen voor kosteloze hulp en advies bij het inzetten van een tolk. Daarnaast bemiddelt Tolknet bij tolkaanvragen. Ook organisaties en horenden kunnen tegen vergoeding van deze diensten gebruik maken. In Nederland zetten ruim 4000 dove en slechthorende mensen een gebarentolk of schrijftolk in. Een tolk kan worden ingezet door iedereen die vanaf geboorte of later in het leven te maken krijgt met gehoorverlies. Een tolk wordt ingezet door jong en oud, doof of slechthorend.

Bijlagen: Tips bij tolksituaties (PDF)

 

BijlageGrootte
Tips bij tolksituaties.pdf206.36 KB