Persbericht: Schrijftolk aanvragen? Zie? Zo!

Nijkerk, 31 maart 2010 - Doven en slechthorenden hebben recht op een tolk, maar slechts een handjevol vindt de weg ernaartoe. De voorlichtingsfilm Zie? Zo! brengt daar verandering in. Op zaterdag 29 mei is de lancering van de film op de Hoormarkt in Roermond. Zie? Zo! is een initiatief van student schrijftolk Gertie van der Velden, in samenwerking met de Nederlandse Schrijftolken Vereniging (NSV).

De film Zie? Zo! geeft informatie over het aanvragen van een tolk, uitleg over de schrijftolk en laat tolkgebruikers aan het woord. Initiatiefneemster Gertie van der Velden las in een artikel over Tolknet (Woord & Gebaar, juni 2009) dat 21.000  doven en slechthorenden recht hebben op een tolk. "Maar slechts 4.000 maken gebruik van deze voorziening", zegt Van der Velden. Ze hield een enquête onder 130 doven en slechthorenden. "Daaruit bleek dat de meesten niet wisten hoe ze een tolk moesten aanvragen."

In Zie? Zo! Komt het beroep schrijftolk aan bod. De schrijftolk is relatief onbekend binnen de tolkvoorziening. Eén op de tien Nederlanders heeft een verminderd gehoor. Het exacte aantal doven en slechthorenden is onbekend, maar groeit door onder andere het gebruik van de iPod en harde muziek in discotheken. In Nederland zijn slechts 63 gecertificeerde schrijftolken en 25 student schrijftolken. Van der Velden: "Doof worden kan iedereen op elk moment overkomen. Mensen die op latere leeftijd hun gehoor verliezen, beheersen wel het Nederlands, maar geen gebarentaal. Voor die groep is een schrijftolk ideaal, want deze zet het gesproken woord om in schrift."

De lancering van de film vindt plaats op zaterdag 29 mei van 13.30 uur tot 16.30 uur in Roermond, tijdens de Hoormarkt van werkgroep Slechthorendheid Roermond en Stichting Wel.kom. Adres: Munsterstraat 61 te Roermond. De toegang is gratis en ringleiding is aanwezig. Tijdens deze Hoormarkt kunt u bij de stand van de NSV meer informatie krijgen over de tolkvoorziening en het beroep Schrijftolk.

Werkgroep PR
Nederlandse Schrijftolken Vereniging
Logo NSV