Nabeschouwing van de AV en de workshop NmG

Foto van het NSV bestuurZaterdag 13 maart, we moesten al vroeg uit de veren om op tijd in Utrecht te zijn waar de Algemene Vergadering van onze vereniging werd gehouden. De een bracht spullen mee voor de lunch, de ander voor de koffie, weer een ander beamer en schermen en zo werden in rap tempo, terwijl leden al binnendruppelden, de spullen klaargezet.

Via de site waren tot zelfs 1 dag voor deze vergadering nog aanmeldingen binnengekomen, dus we waren blij verrast met de grote opkomst. Iedereen zat rond 5 over tien aan de tafels. Ja, inderdaad geen 10 uur, er bleken wegomleggingen dit keer te zijn rond Utrecht, dus ietsje speling gaven wij de leden maar. Daarna was het een stevige agenda die op het programma stond.

Er is kort uitleg gegeven over de stand van zaken bij het PIN-project, Wim gaf de laatste informatie over het Pommé-onderzoek. We gingen ook in op onze enquête naar alle schrijftolken over de ervaringen met een mogelijk opdrachtentekort, want op deze enquête was massaal gereageerd. Zo overweldigend dat er binnen 1 dag al 40 reacties waren binnengekomen. De teller staat nu inmiddels op 54 en deze uitkomsten, maar ook de extra opmerkingen op de formulieren en van de aanwezige leden, zullen meegenomen worden naar de bijeenkomst op 25 maart bij Tolknet.

Iedereen kon verder zijn/haar mening geven over de vraag van een Belgische schrijftolk die graag lid wil worden van de NSV. Er bestaat in België zoiets totaal nog niet en zij zou graag de ondersteuning willen ervaren van een hardwerkende beroepsvereniging. De uitkomst hiervan kun je straks in het verslag van de vergadering lezen.
 
Voor de pauze was er nog een benauwd moment voor de zittende bestuursleden. Want er moest gekozen worden door de leden, mochten zij nog een jaar doorgaan of waren er andere leden die ook actief wilden zijn. Helaas ;-) werd er door de aanwezige leden duidelijk gemaakt dat zij zeer tevreden waren over de inzet van hetFoto van leden bij de AV huidige bestuur in het afgelopen jaar. Men erkende dat ze zich waarschijnlijk niet eens voldoende bewust waren van de tijdsinvestering die deze jonge ploeg mensen gaven om de vereniging een plekje te geven bij de diverse overleggen in Nederland op het gebied van tolken en tolkgebruikers. Wel waren er nog diverse punten die verbeterd konden worden, ook bij deze vergadering, maar unaniem werd gezegd dat de huidige ploeg mocht doorgaan op de ingeslagen weg. Zeker als we de communicatie helder en snel en open konden houden naar de leden.

Foto van leden bij de AVNa de pauze waren er discussies over het beleidsplan, de begroting en de leveringsvoorwaarden waardoor alles goed aangeslepen werd en men uiteindelijk akkoord ging met de voorgestelde documenten. Hierna was het tijd om te spreken over de statuten, en daar bleek een stevig gesprek over nodig te zijn. Er werd uiteindelijk gestemd door de aanwezige leden over welke statuten er nu door de vereniging gebruikt moesten worden. Hierbij werd ook gedacht aan de gevolgen van de keuze, want kiezen voor de statuten die al gepasseerd waren bij de notaris, betekent dat er nog een klus aankomt in de vorm van het herschrijven van het huishoudelijk reglement. Maar kiezen voor de zeer uitgebreide statuten opgemaakt in februari 2009, betekent dat er onder andere kosten gemaakt moeten worden voor het aanpassen van de gepasseerde statuten. Voordeel is dan wel dat er al een bijpassend huishoudelijk reglement klaarligt.

De aanwezige leden stemden met een klein verschil vóór het gebruik van de gepasseerde statuten en het daaraan aanpassen van het huishoudelijk reglement. Het bestuur zal hierover nog een vraag naar de leden versturen, om plaats te nemen in een kortdurende werkgroep die zich bezighoudt met deze herschrijving/aanpassing van het HR.

De workshop NmG, doe je mee?

's Middags was het na een goed verzorgde broodjeslunch tijd om de arm- en handspieren te gebruiken bij een zeer actieve NmG-workshop. Ook hier was de opkomst groot, 19 deelnemers staken de handen uit de mouwen om door docente Nienke Fluitman stevig opgefrist te worden in gebaren die juist in deze tijd van het jaar goed gebruikt kunnen worden bij gesprekken met onze cliënten.

Foto van NmG workshop  Foto van NmG workshop Foto van NmG workshop Foto van NmG workshop
Wat dacht je van Pasen, dodenherdenking, koninginnedag maar ook de lente met de bloembollen en de komende vakantieperiode, al deze gebaren stonden dit keer centraal. Mocht je je afvragen wat het gebaar voor vakantieland Midden-Amerika ook alweer was, kijk maar eens bij de foto's. Door middel van kaarten, duo-oefeningen maar ook klassikale oefeningen leerden we heel wat bij.

Foto van NmG workshop  Foto van NmG workshop Foto van NmG workshop Foto van NmG workshop
Mocht je interesse hebben om ook eens mee te doen met zo'n actieve workshop, hou de website maar goed in de gaten, daar staan al een aantal volgende workshops op (volg de link 'Workshops & AV die aan de linkerkant staat), en er komen er nog veel meer aan!