Persbericht: eerste afgestudeerden AD Schrijftolk

Op 24 september 2009 aanstaande is de diploma-uitreiking van het Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies (IGT&D) van Hogeschool Utrecht. Naast de bachelorstudenten Leraar en Tolk Nederlandse Gebarentaal ontvangen de eerste afgestudeerden het diploma Associate degree Schrijftolk (klik op de titel of hieronder op 'lees verder').

Als eersten gestart
Deze afgestudeerden zijn twee jaar geleden als eersten gestart met de opleiding Associate degree (Ad) Schrijftolk. Het tweejarige opleidingsprogramma is onderdeel van de hbo-bacheloropleiding Tolk Nederlandse Gebarentaal van het IGT&D. De Ad is een nieuw type tweejarig hoger beroepsonderwijs met een wettelijke erkenning. De Ad Schrijftolk is in 2007 als pilot gestart bij de Hogeschool Utrecht. Inmiddels is de pilot afgesloten en staan er nu ruim 50 studenten ingeschreven voor de opleiding.

Werken of verder studeren
Nu, na twee jaar, hebben de eerste studenten de opleiding Ad Schrijftolk met succes afgerond en kunnen als gediplomeerd schrijftolk aan het werk. Dit betekent dat ze kunnen tolken voor dove en slechthorende mensen, die moeite hebben met het verstaan van gesprekken. De schrijftolk typt met een zogenaamd Veyboard. Met dit speciale toetsenbord is de schrijftolk in staat om op spreeksnelheid te typen (ongeveer 500 tekens per minuut). De dove of slechthorende leest dit mee op de laptop zodat de communicatie volledig toegankelijk wordt.

Sommige afgestudeerden kiezen ervoor om als schrijftolk te gaan werken, anderen om verder te studeren voor het beroep tolk Nederlandse gebarentaal. Deze studie is dan in twee jaar af te ronden.

Henny van der Neut, opleidingsmanager van het Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies aan Hogeschool Utrecht: “In het werkveld is er een grote vraag naar schrijftolken. We zijn daarom heel blij met de instroom van deze nieuwe Ad-gediplomeerde schrijftolken. De Ad Schrijftolk is een unieke kans voor studenten om in vier jaar voor twee beroepen te worden opgeleid”.