Interview met Linda Gomes

Op 1 juli 2009 hadden twee leden van de pr-groep een interview met Linda Gomes. Dit naar aanleiding van haar succesvol afgeronde studie: de Taaloverstijgende cursus gerechtstolken. Zij heeft deze cursus gedurende 7 maanden gevolgd in Utrecht en wel op de woensdagavonden van 18.00 uur tot 21.30 uur. Deze cursus wordt gegeven door het SIGV. Linda is de eerste en nu nog enige schrijftolk die deze cursus heeft doorlopen (klik hieronder op 'lees verder' voor de rest van het interview).

Aan het begin van het interview vertelde Linda dat je, om toegelaten te worden tot de cursus, eerst een entreetoets moet afleggen. Hierbij laat een toelatingscommissie je een tekst horen met veel informatie in één zin.  Al die info moet je weer terug kunnen vertellen, maar dan in eigen woorden. Oftewel: je moet laten zien dat je alle info kunt onthouden maar ook kunt begrijpen! En dit gebeurt niet in Jip en Janneke-taal! Wat wij als schrijftolken doen, is meestal letterlijk herhalen wat er gezegd is, het zogenaamde papegaaien. Dat mag hierbij dus niet. Daarin moest Linda echt een knop omzetten.

Er wordt veel gevraagd van je algemene ontwikkeling. En die moet je dan ook nog eens weergeven in eigen bewoordingen. Er zijn dus ook mensen voor wie dit te hoog gegrepen is. Zij kwamen dan ook niet door de entreetoets. “Maar”, zegt Linda: “Ik kan mij niet voorstellen, dat schrijftolken het niet zouden kunnen halen, mits zij hard en voldoende uren werken”. Linda bracht ook naar voren dat wij als schrijftolken het kunstje machtig zijn om wel 6 à 7 zinnen terug te halen. Het is nu weer de kFoto van Linda Gomesunst om dat dan in je eigen woorden óók te kunnen.

Het groepje mensen waarmee Linda de cursus volgde, bestond uit tolken Papiamento, Turks, Spaans, Somalisch en Pools. Voor hen is nog geen specifieke gerechtstolken opleiding. Voor de NGT is nu wel een specifieke opleiding gedaan. De gebarentolken moeten 2000 gebaren extra leren. “Schrijftolken tolken van Nederlands naar Nederlands, dus dat is relatief makkelijk als je het vergelijkt met de gebarentaal. Wij hoeven dat lexicon niet te doen. Studenten die de cursus deden waren voornamelijk tweetalige personen. Zij hadden geen specifieke tolkenopleiding gehad, maar spraken vloeiend 2 talen. Dan merk je dat je als schrijftolk een tolkenopleiding achter de rug hebt. Je rolt er dan wat makkelijker doorheen.”

“Een officier van justitie praat zo snel: die kun je echt niet letterlijk bijhouden. Als je bijvoorbeeld het woordje 'wederrechtelijk' vergeet, heb je een probleem. Je moet gewoon inhoudelijk weten wat hij vertelt. Daarvoor moet je dus echt in casussen kunnen denken. Je moet met name veel terminologie uit je hoofd leren. Het zakboekje, behorende bij de studieboeken, is erg handig."

Linda is door omstandigheden wat later ingestroomd in de cursus. Ze geeft aan dat ze daardoor nog meer thuis heeft moeten doen om dat in te halen. Het is eigenlijk noodzakelijk om alle colleges te volgen en dan tevens thuis ook veel uren in de studie te steken. Zij heeft zich met name gestort op het samenvatten en uit het hoofd leren. Ze heeft erg veel casussen uitgewerkt, ook samen met medecursisten, naast de college-uren. Praktijkvoorbeelden uit het nieuws werden inzichtelijk en levend gemaakt. Er waren ook colleges van een rechter waarin hij stap voor stap uitlegde hoe het gaat vanaf het moment van oppakken van de verdachte. Dit moet je qua tijdlijn ook echt weten. Je leert ook hoe de hiërarchie binnen het rechtssysteem in elkaar zit.

De cursus wordt gegeven door zeer gespecialiseerde docenten. Je kunt meer over deze cursus vinden op www.sigv.nl en dan de link: Taaloverstijgende cursus gerechtstolken.

 

 

 

Reacties

Anoniem
Rechts- en juridische zaken

Hi Linda,

Van harte proficiat!

(Je bent nu ook zeker een ideale-deskundige-ondersteuner voor o.a. doven en slechthorenden, subliem!)

Groet,

Hans Veldkamp

Anoniem
linda gomes

hoi, linda

gefeliciteerd met je afgeronde studie rechtbanktolken.

hartelijke groeten,

jan salomé

Anoniem
Hey Linda ! Gefeliciteerd met

Hey Linda !

Gefeliciteerd met je afgeronde studie!

( ook ik ben geslaagd voor MHBO personeelsmanagement ☺ )

Groetjes
Monique Laeyendecker